2024-04-12

Är du trött på smala, platta, gran-omslutna vägar, timme efter timme mot fjällen. Det är vi! Bland annat därför väljer vi Norge framför Sverige!

Bild & Text: #MagLaGBG

När man tänker på Norska fjällvägar så är det inte åtta filer motorväg som dyker upp i tanken. Men stundtals är faktiskt vägen sådan upp mot anläggningarna Hafjell och Kvittfjäll, nästan hela vägen från Göteborg är motorväg!

En av många anledningarna till varför många älskar Norge är deras mycket vackra vägar. Dessa vägar är sällan motorväg och de flesta njuter av dem under sommarsäsong.

Men en bra anledning till att välja Norges skidorter framför Sverige är för att vägarna dit är BÅDE raka motorvägar och vackert slingriga bergsvägar!

Mycket sällan är de monotona smala omslutna av tät granskog.

När vi väljer att åka till anläggningarna öster om Hardanger/Jotenheimen, norr ut mot Uppdal eller nordväst till Sunnmøre så beror det på att första delen, ca 6 timmar från Göteborg, är spikrak motorväg. I höjd med Lillehammer växlar vägen sakta till mer slingrande, men det gör även ridån vi kör igenom. Det vi förlorar i effektiv transport mot mål kompletteras med förstärkning av resans upplevelse.

Från vår utsiktsplats i rörelse mot destinationen kan vi ta del av vacker natur som hela tiden varierar och stundtals häpnadsväcker!

På resan mot fjällen är vi ofta upplevs-hungriga, skådespelet som passerar bilutsikten stillar denna hunger. Stillsamt kan vi låta ledigheten sjunka in och vardagen rinna av utan att känna oss stressade över att komma fram fort. Upplevelsen har redan börjat.

På hemresan är vi oftast fullproppade och nästan intrycks-resistenta. Att då ha motorväg som möjliggör ”offensiv” körning hem sista biten känns både skönt, och tryggt.

Det möjliggör också att ta vara på sista dagens skidåkning fram till att liftarna stänger. Dessutom är vägen vid tiden vi passerar mellan Norska gränsen och Göteborg nästan alltid trafiktomm.

Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *