2024-04-12

Vi är klara med vårt blixtbesök på Ålesund. Vädret och barnens längtan efter större liftsystem med fler preppade pister vrider vårt sikte söder ut. Vi planerar denna sträcka till dagsljus för att få uppleva trollväggen och Romsdalen på vägen.

Bild: #EliLe  Text: #MagLaGBG

Mot nästa skidanläggning….

Efter dagen på Ålesunds Atlanthavspark, kvällen på Brosundet och påföljande förmiddag på trappvandring till utsikten så är det dag för oss att fara vidare mot nästa skidort.

Barnen längtar till det de är vana vid….

Liftsystemen som senaste veckan har fokuserar på frikörning, stora ytor men få och ofta dåligt preparerade pister gör att barnen nu längtar till det de är mer vana vid. Stora system med många och välprepade backar. Vi tar sikte på 35 mil söder ut mot Hafjellet i närheten av Lillehammer. Google säger 4 timmar och 50 minuter. Men en sådan resa tar för oss och husbilen ca 6 timmar, lite beroende på pausernas längd.

Vi planerar resan i dagsljus för att få uppleva vägen längs fjordsidorna från Ålesund till Åldalsnäs samt vidare via Trollväggen och genom Romsdalen.

Mastodontklippornas Grand final med Trollväggen på västsidan…..

Första delen av resan bjuder på det vi senaste veckan förbluffats över bakom vart och varannat krön, men som vi nu börjat inse att vi inte kan lyfta kameran för precis varje gång. Dessa taggiga och branta mastodontklippor, som ofta rasar ner i havet från femton hundra meters höjd. När vi kommer in i Romsdalen från Åldalsnäs stränder är det som om detta scenario visar upp ett grandfinal med Trollväggen på västsidan av vår väg.

Vi har på något vis passerat en portal….

Djupt nere mellan klipporna följer vi dalen parallellt uppströms med älven söder ut. Men vi har på något vis passerat en portal. Klipptopparna på sidorna längs dalen blir allt mindre taggiga och mer fjällika.

Sakta stiger vi upp mot en fjällvärld mer lik den vi varit vana vid innan vi besökte Sunnmøre.

Vägbanan är helt torr, mycket lite trafik är påväg vårt håll och sträckningen är i stort sett rak med en stigning som knappt märks. Med tanke på omgivningen är detta smått fascinerande.

E6 snabbförflyttar oss till Hafjälls parkeringsplats – liftsystemes Mac Donalds….

När vi passerar Björli är vi åter fullt ut i en vit fjällvärld med böljande vita fjäll och en väg som nu är smalare, slingrigare och med halkigare vägbana. Men väg E6 tar snart vid dåvi anländer Dumbås och snart är det motorväg som snabbt förflyttar oss fram till parkeringen nedanför Hafjellet.

Det är mörkt och anläggningen har stängt.

Men vi förstår direkt att vi nu kommit till liftsystemens MacDonald´s i jämförelse med Strandas genuina à la carte av naturupplevelser.

 

Lägg till kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *